Pierwszy pokaz kulinarny kuchni lasowiackiej za nami!

0

24 października 2016 r. o godz. 16:00 w sali kameralnej Samorządowego Ośrodka Kultury odbył się pierwszy poniedziałek kulinarny. Spotkanie prowadziły panie z zespołu „Cyganianki”, przyrządzały tradycyjną kapustę z grochem i kaszą jaglaną (potrawa wpisana na listę ministerialną w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako potrawa tradycyjna z gminy Nowa Dęba), na podstawie przepisów z książki pt. „Kuchnia Lasowiacka” oraz „stary, przekazany od babci” sposób na beztłuszczowy smalec z grochu. O potrawach opowiadała kierowniczka zespołu Halina Ordon. Liczna grupa gości z zaciekawieniem przyglądała się tajnikom kuchni, wielu skrzętnie notowało, by na koniec wspólnie degustować lokalne przysmaki w aromatycznej i serdecznej atmosferze.

„Poniedziałki kulinarne” to cykl spotkań popularyzujących kuchnię Lasowiaków, których inicjatorem jest dyrektor SOK Krystian Rzemień. W trakcie wydarzenia omawiane będą przygotowywane potrawy, przypomniane zostaną tradycje związane z nimi oraz ich historia. Uczestnicy zapoznają się z recepturą ich przygotowania krok po kroku, z naciskiem na najistotniejsze szczegóły by potrawa zachowała smak i aromat. Użyte zostaną takie same przepisy, jakich używały nasze babcie. A to wszystko z pokazem przygotowania potrawy – bohatera spotkania – na żywo.

Wykorzystane przepisy kulinarne pochodzą z książki „Kuchnia Lasowiacka”, wydanej przez Stowarzyszenie „Lasowiacka Grupa Działania”, Nowodębskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne i Samorządowy Ośrodek Kultury w Nowej Dębie.

Impreza będzie odbywać się cyklicznie w trzeci poniedziałek miesiąca.  Zapraszamy na następne spotkanie 21 listopada 2016r. o godz.16:00. Wstep wolny!

/SOK

0

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here