DOBRE BO Z LASU. W JADACHACH PROMOWALI DARY LASU

3

Ogromnym sukcesem okazała się inicjatywa Koła Gospodyń Wiejskich „Jagodzianki” z Jadachów. Piknik rodzinny pod hasłem „Ekologicznie, zdrowo, pysznie z Lasami Państwowymi” został przeprowadzany w ramach ogólnopolskiego konkursu grantowego „Natura od Kuchni”, a partnerem wydarzenia były Lasy Państwowe. Patronat honorowy piastował wiceminister sprawiedliwości Marcin Warchoł.

-Mało kto zdaje sobie sprawę, że nasza polska dziczyzna jest jednym z najlepszych i najzdrowszych rodzajów mięsa. W przeciwieństwie do mięsa sklepowego nie zawiera ono antybiotyków, konserwantów i sztucznych dodatków, a przez wielu lekarzy jest zalecane jako mięso dietetyczne – mówi Tomasz Wolan , radny oraz członek zarządu Koła Gospodyń Wiejskich. Na pikniku nie mogło więc zbraknąć bigosu na sarninie, dziczyzny w wielu odmianach, grillowanej sarny z warzywami, pasztetów i kiełbasy z dziczyzny. Na deser  przygotowano drożdżówki z jagodami.  Ponadto w ramach edukacji leśnej dla dzieci przygotowano wystawę trofeów myśliwskich, a stoły przystrojono runem leśnym. – Dziękuję naszym paniom z Koła za trud wniesiony w organizacje tego wydarzenia, oraz Panu nadleśniczemu Kazimierzowi Kopciowi za przychylność i bardzo dobrą współpracę – dodaje Tomasz Wolan.

TY TEŻ MOŻESZ KUPIĆ ZDROWĄ DZICZYZNĘ!

Warto wiedzieć, że Lasy Państwowe realizują projekt „Dobre z Lasu”, który ma na celu promowanie dziczyzny, miodów oraz płodów runa leśnego pochodzących z polskich lasów. Jednym z celów projektu jest umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności.

Realizacja tego zadania jest możliwa dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarki leśnej. Pozwala ona na korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii. Powyższe cele mogą być zrealizowane dzięki wprowadzeniu na rynek polski marki „Dobre z Lasu” dającej gwarancję, że żywność, którą mamy w dłoni, jest zdrowa i smaczna.

Marka „Dobre z Lasu” korzysta jedynie z produktów pochodzących z lokalnych źródeł, wspierając przy tym niszowy rynek przetwórstwa leśnych produktów niedrzewnych przy zachowaniu wysokich standardów jakości. To także symbol gospodarowania zasobami przyrody w sposób zrównoważony i zgodny z misją Lasów Państwowych oraz oparty na zasadzie równomiernego zaspokajania potrzeb obu współzależnych od siebie stron – lasu i ludzi.

W ofercie sklepu możesz znaleźć między innymi: przetwory mięsne, wędliny, miody, grzyby, suplementy, syropy, przekąski itp. Unikalną żywność możesz nabyć w sklepach stacjonarnych, oraz przez Internet. Więcej szczegółów można znaleźć na stronie „Dobre z Lasu”.

Fot. Lasy Państwowe

 

3 KOMENTARZE

  1. Chyba ze to dopiero wieczorem i dla wtajemniczonych….

    • Ustawa o wychowaniu w trzeźwości zabrania promowania bimberku i nalewek o posmaku runa leśnego ale kto by na dobre trawienie się oparł? raczej pewne jest że radny Wolan postąpił zgodnie ze staropolskim zwyczajem i zadbał również o ten element dekoracji.

Skomentuj Niby „Dobre z Lasu”, a bimberku trudno szukać... Nie znajdziesz... Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here