Zmiana stanowiska PiS. Popierają burmistrza Wiesława Ordona

Jeszcze niedawno wydawało się w wyścigu o fotel burmistrza Nowej Dęby wystartuje dwóch kandydatów. Dzisiaj wiadome jest, że jedynym pretendentem do tego stanowiska będzie urzędujący burmistrz Wiesław Ordon. Wszystko za sprawą partyjnych rozgrywek do jakich doszło w strukturach Prawa i Sprawiedliwości.

Przypomnijmy: Jeszcze kilka miesięcy temu, lokalne struktury PiS wybrały ze swojego grona Wacława Wróbla na kandydata na burmistrza gminy. Wacław Wróbel piastował te funkcję przez dwie kadencje w latach 1994-2002. Był również starostą tarnobrzeskim z ramienia PiS w latach 2002-2006. Zapowiadała się więc ciekawa i wyrównana walka o “szefostwo” w mieście.

Jednocześnie liderzy lokalnego PiS zapewniali, że zdobędą większość w nowodębskiej radzie, co skutecznie umożliwi im wpływ na działania burmistrza, bez względu na to kto nim będzie. Dziś okazuje się, że w tej materii nie mają zbyt wiele do powiedzenia, a cały komitet PiS (tak więc i kandydaci do rady gminy i powiatu) wbrew szumnym zapowiedziom będzie popierać urzędującego włodarza miasta. Jak do tego doszło?

Nowa Dęba oddaje władzę

Musimy cofnąć się do grudnia 2017 roku, kiedy to w miejscowości Gorzyce odbyły się wybory zarządu komitetu PiS w skład którego wchodzą działacze z terenu powiatu tarnobrzeskiego. Nowodębscy działacze mimo, że mogli zdominować władze powiatowe koła, zdecydowali się oddać przywództwo w ręce Marka Mazura, burmistrza Baranowa Sandomierskiego, byłego pracownika Urzędu Marszałkowskiego, a więc osoby z bliskiego otoczenia szefa PiS w województwie Podkarpackim Marszałka Władysława Ortyla. Już wtedy mówiono, że takie posunięcie dębskiego PiS-u to oddanie nieformalnej władzy nad nowodębskim PiS urzędującemu burmistrzowi Wiesławowi Ordonowi, który poprzez bliskie relacje z posłem Zbigniewem Chmielowcem i marszałkiem Ortylem, będzie mógł mieć wpływ na eliminację potencjalnej konkurencji.  Nie trzeba być wytrawnym obserwatorem sceny politycznej by przewidzieć, że Marek Mazur będzie bardziej wsłuchiwał się w głos posła i marszałka niż działaczy z Nowej Dęby. Tak więc, w grudniu 2017 roku, działacze PiS z Nowej Dęby pozbawili się de facto wpływu na wybory samorządowe. Stało się to na ich własne życzenie, bo jeśli ktoś dobrowolnie pozbawia się wpływu na procesy decyzyjne, to nie mogą dziwić się, że rodzi to określone konsekwencje.

Partyjne rozgrywki

Po podaniu do publicznej wiadomości informacji o rekomendowaniu przez lokalny PiS Wacława Wróbla na kandydata na burmistrza, w partii rozpoczęto intensywne działania aby do tego nie dopuścić.  Ostatecznie po kilku miesiącach wewnętrznych rozgrywek zarówno w zarządzie wojewódzkim, jak również  w zarządzie komitetu powiatowego podjęto decyzję o desygnowaniu burmistrza Wiesława Ordona jako kandydata z poparciem PiS. Zadecydowali o tym działacze z Rzeszowa, Kolbuszowej, Gorzyc i Baranowa Sandomierskiego. W efekcie partyjne doły z Nowej Dęby będą popierać burmistrza z którym zamierzali konkurować i wobec którego zamierzali stanowić opozycje.

TAK lub NIE

Patrząc również na listę zarezerwowanych komitetów wyborczych, nie wydaje się aby którykolwiek z nich desygnował własnego, niezależnego kandydata na burmistrza. Tak więc urzędujący burmistrz Wiesław Ordon będzie kandydatem popieranym zarówno przez PiS, jak również przez swój komitet, który tym razem będzie nosił nazwę “Wasz Samorząd” (dawniej “Nasz Samorząd”).  W związku z powyższym podobnie jak w roku 2010, mieszkańcy Nowej Dęby obok nazwiska jedynego kandydata, będą mieli do wyboru zaznaczenie pola TAK lub NIE. W zależności od wyniku, kandydat obejmie lub nie stanowisko burmistrza na kolejną, tym razem 5 -letnią kadencję.

/Kot Krzysztof