Jagody w ogrodzie – dlaczego warto?

0

Jagody, czy jest ktoś, kto nie lubi tych owoców? Latem chętnie spacerujemy do lasu, aby nazbierać jagód na pierogi czy ciasto. Czy spodziewałeś się, że można wyhodować je we własnym ogrodzie? Otóż wiele rodzajów jagód świetnie odnajduje się w zaciszu przydomowego ogrodu. To nie tylko pełnia smaku, ale także moc prozdrowotnych właściwości. Dlatego już dziś posadź krzak jagody w swoim ogrodzie.

Dlaczego warto uprawiać jagody w ogrodzie?

Jagody to owoce, które są chętnie zbierane bądź kupowane przez wielu ludzi. To nie tylko wspaniały smak, ale także wiele cennych właściwości, mnóstwo witamin i minerałów. To przede wszystkim idealne źródło antyoksydantów, antycyjanów i karotenoidów, które zapobiegają nowotworom i wykazują się właściwościami przeciwutleniającymi. Korzystnie wpływają na wzrok, działają antyseptycznie oraz wspomagają leczenie biegunki i regulują florę jelitową. To ogromna zawartość witaminy C, potasu, żelaza, wapnia i błonnika pokarmowego. Pomagają w budowaniu mocnych kości oraz zapobiegają wystąpieniu anemii z powodu niedoboru żelaza. Potas zawarty w owocach jagód poprawia pracę serca, mięśni i układu nerwowego, dlatego warto często spożywać jagody. Owoce te mogą być dostarczane do organizmu w postaci suszonej lub świeżej. Idealnie nadają się na przetwory, np. soki, konfitury czy dżemy, ale także na nalewki oraz do ciast. Ich nadmiar z powodzeniem może być przechowywany w zamrażarce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jagody rodzaje – jakie warto uprawiać w swoim ogrodzie?

Spośród wielu odmian jagody sadzonki nadają się do uprawy w każdym ogrodzie. Wiele cennych właściwości jagód oraz walory smakowe sprawiają, że warto mieć je w swoim ogrodzie. Ceny jagód są niewielkie, a dobrodziejstwo płynące z ich spożywania ogromne.

Jagoda kamczacka

Krzew jagody kamczackiej jest niezwykle łatwy w uprawie, a swoim wyglądem przypomina popularną borówkę amerykańską. Jest niezwykle odporna na działanie niekorzystnych warunków atmosferycznych, w tym mrozów. Co istotne, przyjmuje się w każdej glebie, choć warto wybierać podłoże żyzne i nasłonecznione. To idealny krzew do uprawy w ogrodzie, który zaczyna owocować już w drugim roku po posadzeniu. Owoce jagody kamczackiej są podłużne i mają około 2 cm. Przyjmują fioletowo-czarną barwę z lekkim niebieskim nalotem. Jej smak jest słodko-kwaśny z odczuwalną goryczką. Roślina ta stanie się niezwykłą ozdobą podwórka i spełni wiele cennych funkcji zdrowotnych. To moc naturalnych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Jest szczególnie polecana w leczeniu anemii, nadciśnienia tętniczego i miażdżycy. Niweluje również ryzyko wystąpienia zawału serca, zmniejsza poziom złego cholesterolu oraz stabilizuje poziom cukru we krwi, dzięki temu może zapobiegać wystąpieniu cukrzycy.

Jagoda goji

Jagoda goji inaczej nazywana kolcowój chiński z roku na staje się coraz bardziej popularnym krzewem jagodowym. Dlaczego warto posadzić w swoim ogrodzie krzew jagody goji? Odpowiedź jest niezwykle prosta. Jest ona uznawana przez naukowców za najzdrowszy owoc na świecie. Wszystko przez wysoką zawartość witamin i minerałów oraz naturalnego beta-karotenu. Są szczególnie polecane dla oczu w celu ich ochrony przed chorobami, np. zwyrodnieniem plamki żółtej i jaskrą. To również idealny owoc, który powinien być spożywany dla wsparcia odporności. Ogromna ilość witamin i przeciwutleniaczy chroni organizm przed wystąpieniem wielu chorób, od przeziębienia po nowotwory. Co więcej, wpływają pozytywnie na samopoczucie, poprawiają jakość snu oraz obniżają poziom stresu. Powinny być również składnikiem diet odchudzających, gdyż wspierają proces spalania tkanki tłuszczowej. Uprawa jagody kamczackiej jest niezwykle prosta. Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych i ciepłych. Preferuje gleby żyzne, jednak jej uprawa udaje się również na mniej zasobnych podłożach. Krzewy jagody kamczackiej są wytrzymałe na suszę i mrozy, dlatego idealnie sprawdzą się w naszym klimacie. Owocuje w drugim roku po posadzeniu, a jej jagody są czerwone, podłużne do 2 cm długości.

Świdośliwa olcholistna

Jednym z nowych gatunków jagód chętnie uprawianych w polskim klimacie jest świdośliwa olcholistna. Wszystko za sprawą niewielkich wymagań uprawowych i niezwykłego smaku. To niewielki krzew, który rodzi niezwykle smaczne i słodkie owoce. Znajduje się w nich wiele witamin i minerałów oraz antycyjanów, wspierających organizm w usuwaniu toksyn z organizmu. Owoce są kuliste, granatowe lub purpurowe z widocznym nalotem, a ich średnica wynosi około 12mm. Krzew świdośliwy chętnie rośnie w różnych miejscach, jednak nie lubi stanowisk suchych i podmokłych. Jest odporna na mróz i szkodniki.

Jagody sadzonki

Poszukując idealnych sadzonek do swojego ogrodu, warto spojrzeć na ofertę jagoda sklep Podkarpackie Sad. To szczególnie wyjątkowe miejsce, które cechuje wysoka jakość sprzedawanych roślin i profesjonalne podejście. Już dziś warto zatroszczyć się o swoje zdrowie oraz piękno ogrodu, które urozmaicą niezwykle piękne krzewy jagody, w różnorodnych odmianach.

Materiał promocyjny
0