Witamina B12 – fakty i ciekawostki na temat kobalaminy

0

Witamina B12, czyli kobalamina, pełni szereg funkcji, bez których organizm nie mógłby normalnie funkcjonować. Wokół tej substancji narosło wiele mitów – niektórzy są przekonani, że witamina B12 wcale nie jest potrzebna do zachowania zdrowia, a osoby spożywające produkty odzwierzęce nigdy nie będą zagrożone jej niedoborem. Zobacz, jaka jest prawda na temat kobalaminy!

Czy organizm człowieka rzeczywiście potrzebuje witaminy B12?

Jak działa witamina B12? Kobalamina jest bardzo ważną, a wręcz niezbędną substancją – jej niedobór powoduje powolne wyniszczanie organizmu, a długotrwała, głęboka awitaminoza może prowadzić nawet do śmierci. Dobroczynna substancja bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych w komórkach oraz uczestniczy w tworzeniu i prawidłowym rozwoju erytrocytów. Bez tych procesów nie da się normalnie funkcjonować, dlatego niedobór kobalaminy może okazać się bardzo niebezpieczny. Bez witaminy B12 rozregulowaniu ulegają układ nerwowy, gospodarka hormonalna oraz odporność organizmu. Chociaż trudno zauważyć gołym okiem korzyści wynikające z zażywania kobalaminy, to konsekwencje jej niedoboru są bardzo uciążliwe.

Czy to prawda, że niedobór kobalaminy dotyczy tylko osób na diecie bezmięsnej?

Nie jest prawdą, że wegetarianie i weganie są szczególnie narażeni na niedobór witaminy B12. Osoby niespożywające mięsa i produktów odzwierzęcych zazwyczaj przywiązują dużą wagę do swojego jadłospisu i suplementacji – wystarczy, że uwzględnią oni w swojej diecie preparaty w formie tabletek z kobalaminą. Osoby spożywające mięso mogą zmagać się niedoborami, które wynikają z zakwaszenia organizmu oraz ubogiej diety. Witamina B12 znajduje się przede wszystkim w:

  • mięczakach i ostrygach,
  • makreli, śledziach i sardynkach,
  • wątrobie wołowej oraz drobiowej,
  • liściach nori,
  • drożdżach spożywczych.

Nie każdy uwzględnia w swoim jadłospisie podroby i owoce morza, dlatego zagrożenie awitaminozą dotyczy wszystkich – bez względu na tryb życia, wiek, czy stan zdrowia. 

Awitaminoza, którą trudno rozpoznać

Wiele osób cierpi na niedobór witaminy B12, jednak nie zdaje sobie z tego sprawy. Awitaminoza czasem jest maskowana przez kwas foliowy. Witamina B9 wspiera funkcje kobalaminy, której brakuje w organizmie. Niestety, nie oznacza to, że kwas foliowy może zastąpić kobalaminę – zaburzenia spowodowane niedoborem witaminy B12 z biegiem czasu mogą się pogłębiać i spowodować zagrożenie zdrowia. Najczęstsze objawy awitaminozy spowodowanej niskim poziomem kobalaminy to na przykład:

  • anemia,
  • przewlekłe osłabienie organizmu,
  • obniżona odporność,
  • zaburzenia hormonalne,
  • jadłowstręt,
  • owrzodzenia na języku.

Poziom witaminy B12 można sprawdzić poprzez wykonanie testu paskowego w laboratorium. W przypadku objawów charakterystycznych dla niedoboru kobalaminy należy skonsultować się z lekarzem, który wdroży diagnostykę i ustali sposób leczenia.

Ile wynoszą zalecane dawki witaminy B12?

Dawkowanie kobalaminy jest uzależnione od wieku, płci oraz kondycji organizmu, dlatego zalecane porcje należy dobierać indywidualnie. Witamina B12 wykazuje niską toksyczność, dzięki czemu trudno ją przedawkować – nie oznacza to jednak, że przyjmowanie zawyżonych dawek wpłynie pozytywnie na organizm. Sugerowana dzienna porcja dla osoby dorosłej wynosi około 2,4 µg, jednak zalecana ilość nie zawsze będzie jednakowa – ostateczną decyzję co do dawkowania powinien podjąć lekarz.

Materiał Promocyjny